Waar komen bretels vandaan?

Bretelsstore geschiedenis van de bretels

Een hele goede vraag! Ons praktische antwoord: om je broek omhoog te houden wanneer je geen riem draagt. Maar de redenen om te kiezen voor bretels zijn een stuk diverser dan dat. In dit dit artikel leer je waar bretels vandaan komen en waarom ze de laatste jaren een stevige come back maken!

Bretels: de working class hero

Bretels worden van vroeger uit vaak geassocieerd met werklieden uit de lagere sociale klasse. Waarom? Mensen ‘op stand’ hadden voldoende budget om maatkleding te kunnen betalen. De werklieden droegen kleding voornamelijk uit praktische overwegingen en maakten zich minder druk over hoe ze er uit zagen. Een te wijde broek? Geen enkel probleem. De universele bretels zorgen ervoor dat elke broek een ‘one size fits all’ wordt.

Bretels op jacht naar de top

Het beeld van bretels als goedkope broekophouder is behoorlijk veranderd. Sterker nog: tegenwoordig wordt het dragen van bretels eerder als chique en decadent ervaren. Bretels zijn in de 20e eeuw geadopteerd door de rijkelui. Ze maakten carrière! In de jaren veertig en vijftig raakte het in de mode om bretels te combineren met een pak. De bretels gaan óver het overhemd, maar blijven verstopt achter het colbert.

Een dresscode ontstond en de sociale regels werden steeds strenger. Zo ontstond de regel dat bretels dezelfde kleur moeten hebben als het overhemd. En de échte bretellendrager kiest zéker niet voor bretels met een klemmetje die aan elke broek of pantalon passen. Maar voor een maatwerkpantalon met bretelknopen waaraan de bretels bevestigd worden. Uiteraard horen deze knopen aan de buitenkant van de pantalon. Serious business!

De bretel nu: een knipoog naar het verleden

In zijn carrière heeft de bretel dus broeken opgehouden van arme stumpers, koningen en keizers. Praktisch zijn bretels al lang niet meer. Nederland is een informeel land: we dragen weinig pakken. En als we al een pak dragen, dan gaat het colbert (en de das) regelmatig uit. Resultaat: veel nadruk op de bretels, waar in formele situaties níet de bedoeling is.

Gelukkig betekent informeel ook dat we ons steeds minder aantrekken van ‘hoe het heurt’. De bretel heeft zich enkele decennia wat verscholen in het formele hoekje, maar komt met een vrolijke glimlach op zijn gezicht terug in het modebeeld. Steeds vaker zien we bretels gedragen worden op een gekleurd overhemd (zonder jasje!) of als vrolijke noot bij een pak. De periode van de Happy Socks hebben we inmiddels wel gehad.

De trend: kleurrijk, vrolijk en informeel!

De trend is nu volledig omgekeerd ten opzichte van die van een halve eeuw geleden. Waar toen de bretel geheimzinnig werd weggestopt onder het colbert en liefst dezelfde kleur had, staat de bretel tegenwoordig centraal op het eigen podium. Dit betekent felle kleuren, vrolijke motieven en hippe printjes!

Op bretelsstore.nl bieden we een groot assortiment aan moderne bretels aan. Welke past bij jouw outfit?